Dánsko: vegetariánský „experiment" s 3 miliony osob

PřírodaZajímavostČasopis Kompost

Dánsko: vegetariánský „experiment

V době I. světové války nastal velký nedostatek potravin a zvlášť citelné to bylo v Dánsku, kde vzhledem k blokádě hrozil doslova hladomor. Pod tíhou situace bylo rozhodnuto soustředit se na rostlinnou stravu doplněnou pouze mlékem a máslem od krav živících se pastvou, protože krmení prasat, drůbeže apod. obilím a brambory si dánské obyvatelstvo nemohlo dovolit. Byla omezena i výroba piva (na polovinu) a přestal se pálit tvrdý alkohol. Ušetřené obilí a další rostlinné potraviny začaly sloužit výhradně lidem, pro přímou spotřebu, a ne pro ztrátovou živočišnou výrobu.

 

Potvrdilo se, že žito, ječmen, ovesné otruby a další obiloviny jsou vydatným zdrojem živin, a nejen to. Statistiky ukázaly, že se v letech 1917 - 1918 výrazně snížila úmrtnost dánských obyvatel, a to mužů i žen. U mužů to mohlo být snad i nižší spotřebou alkoholu, ale vzhledem k tomu, že ženy mu ve srovnání s nimi zdaleka tolik neholdují, dospělo se k závěru, že zlepšení zdravotního stavu Dánů takřka jistě souviselo s tehdejší vegetariánskou stravou.

 

Podle internetu (viz zde a zde) byla v lékařském periodiku Journal of the American Medical Association (JAMA) v čísle 6 ročníku 74 ze 7. 2. 1920 uvedena tato čísla: v říjnu 1917 na každých 1 000 obyvatel zemřelo v Kodani jen 10 osob, zatímco v letech 1913 nebo 1914 to bylo více než 12. Při počtu obyvatel 3 miliony vychází, že bylo díky lepší životosprávě ušetřeno 6 300 lidských životů. Šlo navíc o období, kdy v ostatních evropských zemích řádila chřipková epidemie a vybírala si krutou daň: milióny obětí.

 

Rozdílná kondice byla zjištěna i u pokusných potkanů - byla-li jejich strava „obohacena" o maso, jejich zdravotní stav se zhoršil podobně, jako je tomu u lidí. Jak uvedl dr. Mikkel Hindhede (viz zde) z kodaňského institutu pro výzkum výživy, paradoxem je, že potkani a stejně tak i lidé maso vyhledávají a přirozený instinkt je v tomto směru nevaruje.

Po válce se v Dánsku přešlo opět na obvyklou stravu s vysokým podílem masa. Výsledky z doby blokády však zůstaly zaznamenány a zastánci vegetariánské stravy se na ně dosud odvolávají jako na obzvlášť přesvědčivé, protože šlo o zkušenost opravdu velkého množství osob: 3 000 000.

Vloženo: 01.08.2014
facebook Google Plus e-mail Tisk
Reklama

Další aktuální články z kategorie Kavárna

ŠUMAVSKÝ FOOD & TRAVEL FESTIVAL

Cestování je vždy spojeno i s jídlem a poznáváním nových chutí. Cestovatelské přednášky propojené s jídlem.

Přednáška, besedaUdálostZajímavostKultura Vimperk

ŠUMAVSKÝ FOOD & TRAVEL FESTIVAL

PLUTO

Vimperský kašpárek – studio Damúza Dva vypravěči, jedna loutka a příběh o tom, jak daleko může jeden dojít, když se chce dostat...

DivadloPro dětiUdálostKulturaKultura Vimperk

PLUTO

ANNA VAVERKOVÁ

Držitelka cen Anděl a Apollo vystoupí se svou kapelou i ve Vimperku. Anna Vaverková je hudebnice z Prahy, momentálně sídlicí v Berlíně,...

KoncertUdálostKulturaKultura Vimperk

ANNA VAVERKOVÁ



www.zivy-region.cz

Home|Sport|Region|Kavárna|Služby|Inzerce                        Napište nám |Administrace

Cílem webu Živý region je infornovat o dění na Strakonicku, Blatensku, Vodňansku, Volyňsku a Horažďovicku, ale i Prachaticku, Vimpersku nebo Písecku. Chceme pomoci  jednotlivcům nebo organizacím dát vědět o jejich činnosti. Nabízíme pomocnou ruku a bezplatný prostor pro prezentaci všem, kteří pořádají sportovní, kulturní nebo i úplně jiné akce pro veřejnost.

facebook Google Plus e-mail Tisk
www.zivy-region.cz on facebook
© 2014 Živý region